- Jacob Mindak
1-1 træning er altid inkluderet
Man kan diskutere, om 2023 er året hvor kunstig intelligens for alvor bliver alle mands eje. Hvis det ikke er 2023, så vil 2024 blive det endelige vendepunkt for udbredelsen af kunstig intelligens (AI). Fra at være noget uforklarligt og uhåndterligt, er AI ved at transformere sig til en uundværlig del af erhvervslivet og samfundet.
Men hvad kan vi forvente? I denne artikel vil grave dybere i 4 ”trends”, der vil have indflydelse på danske virksomheder.
Vi vil se på, hvordan chatbots revolutionerer kundeservice, hvordan metaverset ændrer spillereglerne for e-handel, og hvorfor regulering af AI er blevet noget, der uungåeligt vil blive et tema. Vi vil også diskutere, hvordan investering i menneskelige ressourcer bliver lige så vigtigt som den teknologiske innovation.
ChatGPT og lignende teknologier er ikke længere blot en gimmick, de er en revolution inden for kundeservice. Jeg var i tvivl om dette punkt skulle med på listen, da flere virksomheder allerede har givet deres kundeservice adgang til AI-værktøjer.
Jeg blev dog enig med mig selv om, at vi ikke kan komme uden om det, for 2024 vil blive året hvor vi bevæger os fra firstmovers til at det bliver standarden, hvis man skal drive en effektiv kundeservice. Samtidig skal man ikke glemme kunderne. En ting er at man som virksomhed øger effektiviteten bland sine medarbejdere. Noget andet er, at ens kunder vil opleve en bedre service, da de kan få både hurtigere og bedre svar.
Chatbots har længe været interessant og et godt værktøj, når man arbejder med e-handel. Det er dog intet i forhold til hvad vi vil se i fremtiden. En ting er, at de kan guide kunder gennem købsprocessen, anbefale produkter og endda håndtere klager. Men med avancerede algoritmer kan chatbots nu forudsige kundeadfærd og tilbyde personaliserede shoppingoplevelser, hvilket er en gamechanger for e-handel. Dette øger ikke kun salget, men forbedrer også kundeoplevelsen markant.
Selvom chatbots tilbyder utallige fordele, er der også udfordringer, såsom etiske overvejelser omkring dataindsamling og automatiseringens indflydelse på arbejdsmarkedet. Men de muligheder, teknologien tilbyder, kan langt opveje disse udfordringer. For eksempel kan chatbots programmeres til at følge strenge databeskyttelsesregler, og de kan skabe nye jobmuligheder inden for dataanalyse og kundeservice.
Dette kan både blive fugl og fisk. Og selvom jeg selv er skeptisk omkring, at 2024 bliver året hvor metaverset for alvor vinder indpas, så er den alligevel med på listen, over AI trends der skal holdes øje med. Det skyldes hovedsageligt at mange amerikanske techeksperter mener 2024 kan være vendepunktet, og at jeg flere gange er blevet overrasket over hastigheden en ny trend kan vinde momentum. Jeg har dog en klar forventning om, at elementer fra metaverset vil blive mere udbredt i 2024.
Forestil dig at prøve tøj eller udforske et feriested virtuelt før køb. Mange har prøvet Snapchat filtre og grint over, at have fået hunde ører og en stemme, som pludselig er blevet til et ”Vuf”. Dette er alt sammen sjov og spas, men de mange muligheder teknologien vil give virksomheder, er stort set uudnyttede.
Det vil revolutionere, hvordan vi tænker online shopping. Det vil også åbne op for nye former for interaktion mellem forbrugere og brands, hvor fysiske begrænsninger som afstand og tid ikke længere er en hindring.
Metaverset vil især appellere til tech-savvy gen Z og millennials, som søger mere interaktive og engagerende online oplevelser. Dette vil skabe nye markedsføringsmuligheder og forretningsmodeller.
For eksempel kan virksomheder oprette virtuelle butikker eller udstillingslokaler i metaverset, hvor kunder kan udforske produkter i en tredimensionel kontekst, hvilket giver en helt ny dimension til online shopping. Her vil jeg personligt holde øje med USA og hvordan udviklingen går der, og hvis jeg pludselig fornemmer momentum, vil jeg komme i gang med at arbejde på metaverset.
Selvom metaverset tilbyder spændende muligheder, er der også teknologiske udfordringer, såsom båndbredde og datalagring, der skal overvindes for at realisere dette potentiale fuldt ud. Derudover er der spørgsmål om sikkerhed og privatliv, som skal adresseres, især da metaverset vil indsamle store mængder data om brugeradfærd og præferencer.
AI er kommet for at blive, og det er på høje tid, at vi tager fat om nældens rod og adresserer de etiske og praktiske dilemmaer, der følger med. Spørgsmålet er ikke længere, om vi skal regulere denne teknologi, men hvordan vi gør det på en måde, der ikke kvæler innovationen.
Regeringer og internationale organisationer skal balancere på en knivsæg. De skal på den ene side sikre, at AI ikke bliver en lovløs jungle, hvor databeskyttelse og etiske standarder er fraværende. På den anden side skal de undgå at kvæle teknologiens potentiale med et virvar af regler, der gør mere skade end gavn. Det er en kompleks kabale, der skal lægges, og det kræver, at alle parter – fra erhvervslivet til civilsamfundet – er med i spillet.
Derudover er vi i Danmark dybt afhængige af hvad der sker i EU. Her arbejdes der på en kunstig intelligens-forordning (AI-act), så regeringens rolle vil i høj grad bestå af at påvirke EU i den retning vi ønsker. Tilbage i maj blev der bl.a. diskuteret om forsikringsselskaber skulle være med på højrisiko listen, noget som Danmark udfordrede EU på.
Regulering vil have både positive og negative konsekvenser for erhvervslivet. På den ene side skaber det en mere lige konkurrence og beskytte forbrugernes rettigheder. På den anden side vil det alt andet lige betyde øgede omkostninger og kompleksitet for virksomheder, der skal navigere ”reguleringslandskabet”. Hvor vi ender må tiden vise, men det vi uden tvivl påvirke de danske virksomheder.
Nu hvor algoritmer og automatisering er ved at blive dagligdag, er det essentielt ikke at negligere det menneskelige aspekt. At investere i dine medarbejdere, deres kompetencer og velvære, er ikke en luksus, det er en nødvendighed. Det handler til dels at uddanne dem, og lære dem at samarbejde med AI. Men også om at finde de områder, hvor den menneskelige intuition kommer til sin ret. Der findes mange forskellige kurser i AI, hvis i som virksomhed ikke har en plan for AI, så er kurser et godt sted at starte.
Og lad os ikke glemme, at mens AI og teknologi er kraftfulde værktøjer, skal de ikke styre os. De skal tjene os. Det er op til os at finde en gylden middelvej, hvor teknologien ikke blot forbedrer effektiviteten, men også kvaliteten og hvordan vi har det. Det er ikke en enten-eller-situation; det er en balanceakt, og den er altafgørende.
De 4 trends, vi har diskuteret, vil utvivlsomt have stor indflydelse på erhvervslivet og samfundet i 2024 og årene derefter. Fra revolutionerende kundeservice til at navigere i et komplekst reguleringslandskab, så står vi om vi vil det eller ej midt i det, og AI vil blive endnu mere integreret del af vores dagligdag. Vi kan kun gætte på hvor vi ender.
Personligt skifter jeg imellem at være en smule skræmt, til ekstatisk over de muligheder og fremtid vi går igennem. En ting er dog sikkert, udviklingen kan vi ikke stoppe, så vi kan lige så godt forberede os på den efter bedste evne.